Programmen, del 3

Programmen / fotografering / Permalink / 0
Lite tidigare inlägg för en gångs skull. Detta är del 3 av alla inlägg som handlar om programmen. Det kommer att handla om de programmen som är anpassade efter olika situationer på kameran. 

Landskapsläget är bäst att använda när man t.ex. ska fota på en strand på kvällen, gärna med stativ. Detta vill man göra för att man ska få ett långt skärpedjup i bilden, då ska bländaren vara lite mindre. Oavsett vilken typ av landskapsmotiv ni har, kan det vara bekvämt och bra att fota i landskapsläget. Det finurliga med programmen är också att det faktiskt står på displayen vad de är till för. I landskapsläget står det att bilderna är skarpa med ett långt skärpedjup.  

Det finns två lägen jag brukar använda mig av (förutom det helt manuella läget), och det är sport- och utan blixt. Sportläget är väldigt bra om man ska fota något som rör sig men samtidigt ha motivet skarpt. Exempel på detta är droppande droppar, då det är större chans att man kan få till en bra bild när man tar massa bilder efter varandra än när man bara tar en. När man har sportläget och håller ner avtryckaren tar kameran bilder hela tiden. Därför är det väldigt smidigt att följa det rörliga motivet med kameran samtidigt som man håller ner avtryckaren. Samma sak gäller när folk idrottar, obviously, just för att de som rör sig ska bli skarpa. 

Programmet ”utan blixt” är precis vad det låter som. Allt är automatiskt, bara det att blixten inte kommer upp. Detta gillar jag för att jag väldigt sällan fotar med blixten uppe. Varför vet jag inte rikligt men gillar inte ljuset från blixten och det är personligt. Därför är det upp till var och en ifall man gillar detta program eller inte. 

Som sagt kommer jag att gå in på de olika inställningarna senare, och då kommer det att bli lättare att förstå vilket program man ska använda. :)

 

 
 
  Exempel med landskapsläget. Det finns skärpa i hela bilden – ingen suddig bakgrund. 
 
 
 Här håller jag in avtryckaren för att ta flera bilder efter varandra och kan senare välja en av dem. 
 
 
 
Så här kan det se ut om man fotar i "utan blixt"-läget. Personligen gillar jag inte att fota med blixt, så jag föredrar detta program. 
 
 
 
Till top